Gustav 4

Gustav 4 är en pianokvartett som startades i Helsingfors under julen 2018.

Gustav 4 är en pianokvartett som startades i Helsingfors under julen 2018.

Vi är fyra musiker med virtuositet, vilja och drivkraft för att utveckla och skapa musik på alla möjliga plattformar och scener i samhället. Vi har alla jobbat på ledande positioner i de främsta orkestrarna (Helsingfors Filharmonin, Kungl. Filharmonikerna i Stockholm etc.), deltagit i flertalet av de mest välrenommerade kammarmusikfestivalerna i Sverige, Finland och i övriga världen.

Vi är en ensemble som går i framkant i Norden när det gäller historisk interpretation av musiken och vi alla har en gemensam strävan och dröm om att närma oss musiken på ett nytt sätt. Vi skulle vilja utmana de invanda tolkningarna med en ny fräsch approach till musiken - med en mer “tidstrogen” interpretation för att försöka nå kärnan i musikens språk.

Vi vill med ett mer ärligt musicerande försöka komma närmare både musiken och publiken!

Medlemmarna

Eriikka Maalismaa, violin, (Finland) är en violinist baserad i Helsingfors. Hon jobbade som alternerande konsertmästare i Helsingfors Filharmonin i 10 år, och forsätter sitt liv som en fri konstnär. Hennes viktigaste projekt är konsertserien Klassiskt vid Sandudden, festivalen Korsdrag och grupperna Avanti!, Jousia Ensemble och pianotrion Tristero.

Emma Nyman, viola (Sverige) är en mångsidig och gärna genreöverskridande musiker med bas i Stockholm. Vid sidan av hennes studier i barockviolin i Barcelona sitter hon för närvarande stämledare för violasektionen i NorrlandsOperans Symfoniorkester.

Johannes Rostamo, cello (Sverige) är en central figur i Stockholms musikliv. Han har bl.a varit med och startat Orfeus Barockensemble samt Stockholm Syndrome ensemble och är sedan 2008 solocellist i Kungl. Filharmonikerna i Stockholm.

Emil Holmström, piano (Finland) har studerat piano och komposition vid Sibeliusakademin i Helsingfors för Erik T. Tawaststierna respektive Veli-Matti Puumala. Han har gett konserter som solist och kammarmusiker i flera europeiska länder, liksom i USA, Australien och Brasilien och har också gjort ett flertal skivinspelningar. Han är konstnärlig ledare tillsammans med Eriikka Maalismaa för konsertserien Klassiskt vid Sandudden och festivalen Korsdrag.